Flaggermus

Flaggermus er fascinerende skapninger som tilhører den eneste gruppen av pattedyr som er i stand til å fly.

Disse bemerkelsesverdige skapningene har tynne flygehuder mellom forbeina, bakbeina og halen, som gjør det mulig for dem å manøvrere elegant i luften. I Norge finnes det hele 11 ulike arter av flaggermus, og alle er fredet.

Utbredelse og mangfold

Flaggermus finnes over nesten hele verden, med unntak av polområdene, høye fjell og noen isolerte øyer. I Norge kan man finne flaggermus i alle fylker. Totalt sett er det rundt 1400 ulike arter av flaggermus på verdensbasis, og i Norge er det rapportert 11 ulike arter.

Utseende og levevis

På avstand kan flaggermus se ut som små mus med vinger, men de tilhører faktisk ikke gnagerfamilien. Alle flaggermus i Norge er insektspisere, og det finnes ingen blodsugende flaggermus i Europa. Disse nattaktive skapningene bruker ekkolokalisasjon med høyfrekvente lyder for å navigere i mørket.

Flaggermusens avføring ligner på muselort, men den består kun av insektrester og er tørr og smuldrende. Dette gjør at flaggermusens ekskrementer ikke utgjør noen helserisiko for mennesker.

Reproduksjon og leveområder

Flaggermus blir kjønnsmodne i en alder av 1-2 år, og hver hunn føder vanligvis bare én unge per år. De danner ynglekolonier i trange hulrom i hus, trær, broer og murer. Ungene blir født om sommeren og blir flygedyktige etter 3-4 uker.

Om vinteren går flaggermusene i dvale, og de henger da opp ned etter beina for å spare energi. Kroppstemperaturen senkes, og de tar ikke til seg føde i dvaleperioden.

Flaggermus og mennesker

Flaggermus kan ta tilhold i hus, spesielt når de lager ynglekolonier. De kan også komme inn i hus for å hvile på dagtid. Dette kan i noen tilfeller føre til luktproblemer på grunn av ekskrementer og urin, spesielt når det er mange dyr i kolonien.

Det er viktig å merke seg at flaggermus normalt sett ikke utgjør noen helserisiko for mennesker. Imidlertid kan de være bærere av flaggermusrabies, en sjelden sykdom. Derfor er det viktig å unngå direkte kontakt med flaggermus og å vaske eventuelle bittsår grundig.

Fredning og tiltak

Flaggermus er fredet i Norge, og det er ikke tillatt å fange eller avlive dem uten tillatelse. Hvis man ønsker å sikre bygninger mot flaggermus, bør man stenge alle åpninger større enn 7 mm. Det er viktig å gjøre dette i september, og man skal ikke forstyrre flaggermusene i yngletiden.

Hvis man opplever luktproblemer etter flaggermus, kan man øke ventilasjonen og fjerne ekskrementer. Det er også viktig å rense opp ekskrementer og døde dyr for å fjerne luktproblemer når kolonien er tom og bygningen er sikret.

0