14/03/2025 av Ratex Skadedyr og Inneklima AS
Fleskeklanner
Fleskeklanneren, også kjent som fleskebillen (Dermestes lardarius), er et skadedyr som trives i Norge. Denne artikkelen gir en detaljert oversikt over fleskeklannerens egenskaper, utbredelse, utvikling, skade og bekjempelse.
Vi vil utforske kjennetegnene til dette insektet, samt gi deg verdifull informasjon om hvordan du kan håndtere en eventuell fleskeklannerproblematikk.
Kjennetegn
Fleskeklanneren tilhører klannerfamilien (Dermestidae) og er et relativt vanlig skadedyr i Norge. De voksne billene har en svart kropp med et grått tverrbånd over forparten av dekkvingene. Tverrbåndet er preget av seks svarte prikker, som gjør det lett å identifisere arten. Larvene kan bli opptil 15 mm lange og er mørkebrune med en gulhvit underside. De har tydelige ledd og er sterkt hårete. På oversiden nær bakkroppsspissen har de to krumme, bakoverbøyde kroker.
Utbredelse og Utvikling
Fleskeklanneren finnes over det meste av landet, men den er vanlig i naturen i Sør-Norge og områder med tilsvarende høy sommertemperatur. Den kan imidlertid formere seg innendørs i hele landet. Eggleggingen skjer over lang tid, fra slutten av mai til høsten, avhengig av sommertemperaturen. Antallet egg avhenger av tilgangen på vann, enten gjennom drikking eller fra vanninnholdet i maten. Larveutviklingen tar omtrent en måned under optimale forhold. Små larver vil dø under tørre forhold med relativ luftfuktighet under 50 % og mat med lite vanninnhold. De større larvene har større sjanse til å overleve og vokse opp, spesielt når kosten inneholder mye fett.
Når larvene er fullt utvokste, begynner de å vandre rastløst for å finne et sted å forpuppe seg. De unngår vanligvis å forpuppe seg i matvarer hvis de kan unngå det. De søker seg inn i sprekker og hull, men kan også gnage seg flere centimeter inn i treverk, papp, papir, tekstiler og andre materialer. Dette kan føre til skade på gjenstander som ikke er egnet som mat for dem. Utviklingen fra egg til voksen bille tar 40-60 dager ved en temperatur på 20 °C. Voksne biller må overvintre eller utsettes for temperaturer under 10 °C over lengre tid for å kunne formere seg. Fleskeklanneren overvintrer vanligvis som voksen bille, men både larver og pupper kan bli funnet om vinteren og tidlig på våren.
Skade
Fleskeklanneren er kjent for å angripe tørrfisk, fleskeskinker, fenalår og tørre huder. Den kan også leve på brød og er ofte funnet på kjøkken i nærheten av brødsmuler på og rundt kjøkkenbenken og komfyren. Hvis egnede matvarer er lagret, kan fleskeklanneren opptre i store mengder og forårsake betydelig skade. Den er et viktig skadedyr i tørrfisklagre i Sør-Norge og har også vært tallrik i kraftforsiloer og pelsdyrfarmer.
Bekjempelse
Hvis du oppdager fleskeklanner i hjemmet ditt, er det viktig å ta nødvendige tiltak for å bekjempe dem. Fleskeklanneren er et vanlig insekt, og et par biller i huset om våren og sommeren er naturlig og har liten betydning. Imidlertid, hvis det har skjedd en formering, kan mekanisk rengjøring av formeringsstedet være tilstrekkelig i bolighus. Formeringsstedet kan være matvarer for mennesker eller dyr, fuglereder i huset eller døde mus i vegger og gulv.
Hvis matvarer eller hundefôr som tørrfisk eller pellets inneholder insekter, men fortsatt er brukbare, kan insektene drepes ved frysing. Temperaturen må være -18-20 °C i en uke for å drepe fleskeklanneren. Varene må tas fra vanlig romtemperatur og ned i fryseren, ikke fra kjøleskapstemperatur, da dette kan gjøre at billene tilpasser seg og overlever frysingen.
Oppsummering
Fleskeklanneren er et skadedyr som trives i Norge og kan forårsake betydelig skade på matvarer og andre materialer. Denne artikkelen har gitt deg en grundig oversikt over fleskeklannerens kjennetegn, utbredelse, utvikling, skade og bekjempelse. Ved å være oppmerksom på disse faktorene og ta nødvendige tiltak, kan du effektivt håndtere en eventuell fleskeklannerproblematikk i hjemmet ditt.