Råtesnutebillen

Råtesnutebillen, også kjent som munkehette eller stivnakke, er en brun snutebille som har blitt observert i hus over hele landet, spesielt på Vestlandet. Denne billen er et dårlig tegn, da den er knyttet til gjennområttent trevirke.

Utseende og opprinnelse

Råtesnutebillen er en mørkebrun, sylindrisk bille som er 2,5-3,6 mm lang. Den tilhører snutebillefamilien og har en lang snute med korte, knebøyde antenner. Overflaten av billen er dekket av prikkformede fordypninger. Larvene er kommaformet og hvite. Denne arten, kalt E. confine, stammer opprinnelig fra New Zealand.

Levevis

Råtesnutebillen lever av råteskadet trevirke. Den voksne billen legger egg i sprekker i treverket, og larvene spiser seg inn i treet. Larveutviklingen tar vanligvis to år. Billene gnager langsmed veden i de myke lagene under overflaten og etterlater seg et finkornet boremel. Larvene og de voksne billene lever av cellulose og hemicellulose i treverket. De foretrekker treverk som er infisert av råtesopper som kjellersopp eller hussopp.

Forekomst og skade

Råtesnutebillen er vanlig på Vestlandet og blir ofte funnet i hus, spesielt i vinduskarmen. Den er et dårlig tegn, da den indikerer tilstedeværelsen av gjennområttent treverk. Billene kan krype eller fly vekk når veden tørker og fuktighetsnivået blir for lavt. De er vanligvis til stede på sensommeren, spesielt i juli og august.

Bekjempelse

Bekjempelse av råtesnutebillen innebærer utskifting av råteskadet trevirke. Hvis veden tørker og fuktighetsnivået blir under 21%, vil billene ikke angripe. Ved omfattende skader forårsaket av ekte hussopp, må mer omfattende tiltak gjøres. Ved fuktskader må trevirke fornyes og fuktsikring implementeres. Ved ekte hussopp må det gjøres omfattende inngrep.

 

0