Skolopender

Det er ikke uvanlig at skolopendere (Chilopoda) tar seg innendørs. Siden de ikke skader boliger, regnes de ikke som skadedyr.

For å bli kvitt skolopendere kan man enkelt feie dem opp og slippe dem ut igjen. Kjemisk bekjempelse er unødvendig.

Utbredelse

I Norge er det påvist 21 arter av skolopendere. Disse finnes i alle landets fylker.

Kjennetegn

Skolopendere er leddyr, en dyregruppe som også inkluderer insekter, edderkoppdyr og krepsdyr. De har en langstrakt, flat kropp med mange ledd og bein, opptil 85 beinpar hos den lengste arten i Norge, *Stigmatogaster subterraneus*.
De fleste norske skolopendere tilhører enten steinkryperne (Lithobiomorpha) eller jordkryperne (Geophilomorpha).

Steinkrypere har en relativt kraftig kropp, og den største arten, *Lithobius forficatus*, kan bli opptil 30 mm lang.
Jordkrypere har derimot en slankere kropp og kan bli opptil 70 mm lange.
Skolopendere har ett par bein per kroppsledd, i motsetning til tusenbein, som ser ut til å ha to beinpar per ledd.

På det første kroppsleddet bak hodet er beina omdannet til giftklør, som brukes til å fange og drepe byttedyr. Ingen norske skolopendere er farlige for mennesker. Fargen kan variere mellom brun, gul og rød. Noen jordkrypere kan skille ut en lysende væske hvis de blir forstyrret, slik at de gløder i mørket.

Biologi

Skolopendere tåler dårlig uttørking og trives best i mørke, trange miljøer med høy luftfuktighet og jevn temperatur. Jordkrypere, med sin lange og smidige kropp, er godt tilpasset livet i hulrom i bakken. Steinkrypere oppholder seg gjerne under steiner, bark eller blant fuktige blader.

Om natten, når det er mørkere og luftfuktigheten er høyere, kommer steinkrypere frem på jakt etter byttedyr.

Skadeomfang og bekjempelse

Det er ikke uvanlig å finne skolopendere i boliger, særlig om våren og høsten. De gjør ingen skade på huset og regnes ikke som skadedyr, selv om de kan oppleves som plagsomme dersom det er mange av dem.

Skolopendere trives dårlig i tørre omgivelser og vil raskt dø av uttørking i et tørt hus. I mer fuktige områder, som gamle kjellere med dårlig ventilasjon, kan de derimot overleve lenger og leve av andre smådyr.

Det er ikke nødvendig å bruke kjemiske midler for å bekjempe skolopendere innendørs. I stedet kan man tette sprekker og åpninger hvor de kan komme inn. Skolopendere som har forvillet seg inn, kan enkelt fjernes ved støvsuging eller med kost og kastes ut.

0