Stor melbille

Stor melbille er en stor, brunsvart billeart som ofte finnes på steder hvor det oppbevares mel og kornprodukter. Larvene trives vanligvis i fuktige mel- og kornrester eller annet avfall som har ligget urørt over tid.

Utseende

Stor melbille (Tenebrio molitor) tilhører familien skyggebiller (Tenebrionidae) og er brunsvart av farge. Voksne individer er 12–18 mm lange, med en langstrakt, parallellsidet og litt flat kroppsform. En lignende art, brunsvart melbille, er betydelig mindre og måler kun 5 mm. Larvene er gulbrune, nesten sylindriske og har en hard, glatt og skinnende overflate. På det siste bakkroppsleddet har de to små, mørke pigger. Fullt utviklede larver blir ca. 32 mm lange.

Livssyklus

Livssyklusen til stor melbille varierer avhengig av faktorer som næring, temperatur, lys og fuktighet. En hunn kan legge mellom 200 og 500 hvite egg direkte på matkilden til larvene. Fuktighet i miljøet øker antall egg som legges. Under 10 °C legges ingen egg. Eggene er svært følsomme for tørke og dekket med et klebrig sekret som gjør at de fester seg til underlaget.
Avhengig av temperaturen klekker eggene etter 15–19 dager. Larvene bruker vanligvis ett til to år på å utvikle seg. Utendørs overvintrer larvene, og ved temperaturer lavere enn 7–8 °C går de i «vinterdvale». Larvene skifter hud 14–15 ganger, og når de er ferdig utviklet, forpupper de seg ved overflaten på matkilden. Utendørs skjer dette om våren. De voksne billene klekker om sommeren, og levetiden deres er 2–3 måneder.

Den totale utviklingstiden fra egg til voksen varierer fra 10 måneder til 2 år, avhengig av miljøforhold (1). Stor melbille trives best ved temperaturer på 22–28 °C og en luftfuktighet på 70–80 % RH, hvor utviklingstiden også er kortest.

Utbredelse og levesteder

Stor melbille finnes utendørs i Norge, nordover til Trøndelag. Voksne biller kan fly og tiltrekkes av lys. På varme sommerkvelder kan de fra tid til annen komme inn gjennom vinduer. Innendørs finnes stor melbille ofte på steder hvor det oppbevares kornprodukter, som møller, siloer og bakerier.
Den kan også leve av andre tørre vegetabilske og animalske produkter.

Larvene er mest aktive om natten og foretrekker mørke og fuktige områder. De finner ofte skjul i sprekker eller mellom gulv og vegger, der korn- og melrester har samlet seg over tid. I tillegg kan stor melbille finnes i morkent og soppskadet trevirke i bygninger, samt i duereder og hønsehus

Stor melbilles larver avles også kommersielt for salg som fiskeagn og for å mate eksotiske kjæledyr som burfugler, akvariefisk og øgler (På grunn av det høye næringsinnholdet brukes larvene også som menneskemat enkelte steder i utlandet.

Skade

Stor melbille formerer seg langsomt (ca. én generasjon per år) og er sjelden et skadedyr i Norge. Den forekommer oftest i mugne melprodukter eller andre typer avfall som ikke er egnet som menneskemat. Stor melbille er sjelden å finne i private hjem, men kan forekomme i siloer, møller og bakerier.
Siden billene ikke angriper friske varer, utgjør de ingen trussel mot matlagre med gode rutiner for renhold og varehåndtering.

Forebygging og bekjempelse

Stor melbille dukker vanligvis opp i kornprodukter som har blitt fuktige eller mugne.
Godt renhold og hyppig rotasjon av tørre matvarer er den beste formen for forebygging. Det er også viktig å holde hønsehus rene for å unngå at stor melbille etablerer seg i for rester eller hønsemøkk.

Bekjempelse er vanligvis unødvendig dersom bare et fåtall biller eller larver opptrer.
Ved større mengder må formeringsstedet oppdages og rengjøres grundig for å fjerne næringskilden. Infiserte matvarer kan varmes opp eller kastes. For eksempel dør både larver og voksne individer etter å ha vært utsatt for 44 °C i 24 timer.
Kjemisk bekjempelse er sjelden nødvendig.

 

0