Stripet borebille

Stripet borebille er et insekt som kan forårsake betydelig skade på møbler og treverk. Ofte er det de karakteristiske sirkelrunde hullene, som er 1-2 mm store, som man først legger merke til i angrepne materialer.

Disse hullene er resultatet av de voksne billene som gnager seg ut av veden etter å ha fullført sin utvikling. Selv om man ser disse hullene, er det ikke alltid man legger merke til selve billene. Stripet borebille kan under visse forhold forårsake betydelig skade i treverk.

Hvordan ser stripet borebille ut?

Stripet borebille tilhører familien borebiller (Anobiidae). Den voksne billen er brun og har mange langsgående striper på dekkvingene. Størrelsen varierer fra 2,5 til 4,0 mm. Dekkvingene har nedliggende hår. Forveksling med brødbille er vanlig, men brødbille kan skilles fra stripet borebille på grunn av utstående hår på dekkvingene og fraværet av den karakteristiske "v"-formede opphøyningen på bryststykket som finnes på stripet borebille.

Hvordan gjenkjenne spor etter stripet borebille?

Et tydelig tegn på et angrep av stripet borebille er de sirkelrunde hullene som billene etterlater seg på overflaten av treverket. Disse hullene er flygehull der de voksne billene har kommet seg ut. Inne i treverket vil det være ganger langsmed og på tvers av årringene. Disse gangene har runde tverrsnitt og er ikke bredere enn 2 mm. Det er vanlig å finne mye lyst boremel i gangene, som også kan drysse ut gjennom flygehullene. Det kan også være mindre hull rundt borebillens hull, som stammer fra en snylteveps som lever av borebillens larver.

Det er viktig å være oppmerksom på at spor etter stripet borebille kan forveksles med spor etter andre skadedyr som myk borebille og råteborebille.
Myk borebille gnager bare på overflaten av treverket og er avhengig av bark, mens råteborebillen lever inne i råteskadet treverk. For mer informasjon om disse skadedyrene, kan du lese egne faktaark.

Er flygehullene gamle, eller er det fortsatt stripet borebille i veden?

Det er vanlig å finne gamle flygehull på møbler og bygninger, men billene har ofte forsvunnet for lengst. Aktive angrep vil ha flygehull med skarpe og lyse kanter. Det vil også drysse ut lyst, trefarget boremel fra disse hullene. Gamle angrep derimot vil ha borehull med avrundede, mørke kanter, og boremel som kommer ut vil se noe mørkere ut. Hvis det er tvil om angrepet er aktivt, kan man tegne en ring rundt gamle hull eller bruke forskjellige materialer som møbelpolish, maling, sparkelmasse eller tremasse for å tette dem. Dette gjør det enkelt å oppdage nye hull hvis de skulle dukke opp.
En annen metode er å lime silkepapir på treverket. Dersom det fortsatt er biller tilstede, vil papiret få små hull. De fleste voksne billene kommer ut fra slutten av juni til begynnelsen av august. Hvis man ønsker å være sikker på at billene er tilstede, bør man tette eller merke gamle hull før denne perioden. Hvor finner vi stripet borebille?

Hvor finner vi Stripet borebille?

Stripet borebille finnes i Norge nord til og med Troms. Den er vanligst i kyststrøk med høy luftfuktighet og er spesielt knyttet til menneskelige boliger. Den trives i tremøbler og bygningsvirke. Angrep er vanligst i kjellere, men på Vestlandet kan stripet borebille også forekomme i resten av huset. Utbredelsen av stripet borebille strekker seg over Europa, Australia, New Zealand, Afrika og Nord-Amerika.

Hvordan lever stripet borebille?

Larvene til stripet borebille utvikler seg i uskadet treverk, særlig i bartrær som furu og gran, men de kan også utvikle seg i ulike typer løvtrær. De kan til og med leve i bearbeidet treverk som kryssfinér og huntonittplater. Eggleggingen foregår vanligvis i sprekker eller hull som billene selv har laget i treverket, spesielt i de kamrene hvor de selv har vært som pupper. Etter 3-4 uker klekkes eggene, og larvene begynner å gnage ganger langsmed årringene i veden. Senere vil gangene gå på tvers. Larvene gnager seg ikke inn i kjerneved, med mindre de utvikler seg i treverk som har dårlig utviklet kjerneved, for eksempel bjørk og bøk.

Utvikling

For at larvene skal kunne vokse, er de avhengig av treverk med fuktighet på over 12 %, men utviklingen går raskere mellom 18 og 30 %. Den ideelle temperaturen for utvikling er 22-23 °C. Utviklingen stopper ved temperaturer over 28 °C og under 14 °C. Larvene bruker to eller flere år på sin utvikling og er avhengig av en kjøligere vinterperiode for å kunne forpuppe seg. En temperatur på 7 °C i en måned er tilstrekkelig for forpupping, som vanligvis skjer fra mai til midten av juli. De voksne billene klekker og gnager seg ut fra slutten av juni til begynnelsen av august. De voksne billene flyr vanligvis om natten. Eggleggingen starter tidligst etter ett døgn og varer i omtrent to uker. Hunnen dør kort tid etterpå. Voksne biller tar ikke til seg næring. I områder med vanlige utetemperaturer er det kun larvene som overlever vinteren.

Antallet egg per hunn varierer mye. Under dårlige betingelser, som lite næring i veden eller ugunstige temperatur- og fuktighetsforhold, blir livssyklusen lengre, de voksne hunnene blir mindre, og antallet egg blir lavere. Under slike forhold kan angrep vare lenge og sannsynligvis dø ut av seg selv. Under gunstige forhold legger hunnen i gjennomsnitt rundt 50 egg, men antallet kan være over 100.

Hvilken skade kan stripet borebille gjøre?

Størrelsen på skadene som stripet borebille kan forårsake avhenger av både miljøforholdene og kvaliteten på treverket. Skadene vil være størst når treverket hovedsakelig består av splintved, fuktigheten i veden ligger mellom 18 og 30 %, og temperaturen er over 20 °C i sommermånedene. Under slike betingelser kan treverket bli fullstendig ødelagt. Hvis det angrepne materialet er konstruert av hele stokker, vil skadene vanligvis omfatte bare de ytre delene av splintveden, da store deler av konstruksjonen består av kjerneved. Dersom bærende konstruksjoner er angrepet, må den gjenværende styrken i treverket alltid vurderes. Det er også viktig å merke seg at bygningsvirke med høy fuktighet er mer utsatt for soppangrep. Kan man forebygge mot stripet borebille? I moderne, tørre hus er treverket vanligvis tørt, med en fuktighetsprosent på 12-15 %. Avhengig av oppvarmingen kan fuktigheten synke til under 10 %. Under slike forhold kan en ikke forvente et betydelig angrep av stripet borebille, og huset vil dermed være godt beskyttet. Bruk av kjerneved av furu eller lerk kan også forhindre angrep av stripet borebille. Ved restaurering og utbygging er det derfor viktig å bruke slike materialer for å forhindre både nye og utvidede angrep. Hvordan bekjempe stripet borebille? For å unngå utvikling av angrep av stripet borebille, kan følgende metoder brukes:

Reduksjon av fuktighet:

Hvis et hus har angrep av stripet borebille, er fuktighet vanligvis et problem. Derfor er det viktigste tiltaket for bekjempelse av billene å redusere fuktigheten. Først må man finne årsaken til fuktigheten, som for eksempel lekkasjer i rør, fukt fra grunnvann, dårlig drenering, vegetasjon inntil veggene, dårlig isolerte vegger som fører til kondensproblemer, og tettede takrenner. Gulv over krypkjellere er spesielt utsatt. Generelle tiltak for å redusere fuktigheten inkluderer forbedret ventilasjon, isolasjon av yttervegger for å hindre kondens, utskifting av dreneringsrør og fuktisolasjon, oppvarming og bruk av avfuktere. Det kan være lurt å kontakte eksperter som har kompetanse på fuktproblemer i hus og som kan gi råd om riktige tiltak.

Tørking av et hus tar tid og kan vare i flere år. Angrepet av stripet borebille vil avta etter hvert som treverket tørker. Møbler eller gjenstander som er angrepet av stripet borebille, kan flyttes til tørre, oppvarmede steder. Billene vil da dø ut.

Bruk av kulde:

Angrepne gjenstander som lagres på uoppvarmede steder, kan kun behandles med kulde om sommeren. Resten av året vil billene være godt beskyttet mot kulden. Gjenstander som har stått på oppvarmede steder, kan behandles med kulde hele året. Et par døgn ved -15 °C vil drepe billene. Det er viktig at hele gjenstanden blir gjennomkjølt. Større gjenstander trenger lengre tid enn mindre.

Bruk av varme:

For å bli kvitt angrep i møbler og mindre gjenstander kan varmebehandling være effektiv. Det er viktig å være klar over at treverk kan sprekke ved økende temperatur uten økt luftfuktighet. Dette problemet er spesielt stort hvis temperaturen overstiger 54 °C. Alle stadier av stripet borebille dør etter én time ved 48 °C. Ved oppvarming av gjenstander er det viktig at de gjennomvarmes, og de må derfor være ved denne temperaturen lengre enn én time. Større gjenstander trenger lengre tid enn mindre.

Behandling med kjemikalier:

Impregneringsmidler som brukes mot treborende skadedyr, kan påføres overflaten av det angrepne treverket. Disse midlene trenger maksimalt 2-3 mm inn i treverket og vil hovedsakelig beskytte mot ny egglegging. Voksne biller kan klekkes selv etter behandlingen. Impregneringsmidler trenger ikke inn i behandlet treverk: malt, beiset, lakkert o.l. Med riktige forebyggende tiltak og nødvendige bekjempelsestiltak kan man redusere eller eliminere problemet med stripet borebille.

 

0