14/03/2025 av Ratex Skadedyr og Inneklima AS
Svaletege
Svaletegen (Oeciacus hirundinis) tilhører samme familie som veggedyret og ligner mye på den. Den er imidlertid lysere gulbrun i fargen og har lange, gulbrune hår på kroppen.
Som veggedyret har den en flat kropp, og vingene er redusert til korte skjell.
Et kjennetegn er at halskjoldet til svaletegen er smalere enn hos veggedyret, med en bredde mindre enn 1,5 ganger hodets bredde.
Hos veggedyr er halskjoldet derimot mer enn 1,5 ganger bredere enn hodet. Den voksne svaletegen er 3,5–4 mm lang, noe mindre enn veggedyret, som måler 4–5 mm (1).
Svaletegen ligner på veggedyret, men er noe mindre, lysere i fargen og har lengre hår.
Utbredelse
Svaletegen finnes i hele Sør-Norge, men som regel i små mengder og mest i reir fra taksvaler eller andre fugler. Den finnes også i store deler av Europa og i land utenfor Europa rundt Middelhavet.
Levevis
Svaletegen lever av blod fra fugler, primært taksvaler, men i noen grad også låvesvaler. Den er også funnet i reir fra andre fuglearter, som tårnseiler, gråspurv, stær og duer, men her i mindre omfang. Hunnene legger egg i fuglenes reir. Ved temperaturer på 18–20 °C klekker eggene etter seks til åtte dager. De nyklekte svaletegene må spise innen to uker. Voksne svaleteger kan derimot overleve opptil ett år uten mat dersom de oppholder seg i fuglereder eller i fuktige, kalde omgivelser. De overvintrer gjerne i reir eller i sprekker og andre skjulesteder i nærheten.
Skade
Svaleteger kan noen ganger komme inn i boliger og stikke mennesker. Dette skjer særlig dersom det er taksvalereder under takskjegget og soverom i nærheten.
Menneskeblod er dårlig næring for svaletegen, og vi er derfor lite egnet som vert.
I et forsøk der 96 voksne hunner ble fores med menneskeblod, ble resultatet kun åtte egg, hvor ingen av dem klekket.
Til sammenligning kan en hunn som spiser fugleblod legge rundt 50 egg.
Et annet forsøk viste at de fleste svaletegene døde etter omtrent fire uker hvis de kom inn i boliger med temperaturer på 18–20 °C.
Bekjempelse
Stikk fra svaleteger er sjeldne i Norge, men enkelte tilfeller rapporteres til Folkehelseinstituttet fra tid til annen. Hvis man opplever gjentatte problemer, for eksempel på soverom nær taksvalereder, kan tiltak som å montere netting i vinduene under lufting og hindre bygging av nye reir være effektive.
Det er viktig å merke seg at fuglene er fredet om sommeren når redene er bebodd, men reir kan fjernes om høsten