19/03/2025 av Ratex Skadedyr og Inneklima AS
Tørrfruktsmalmott
Tørrfruktsmalmott (Plodia interpunctella) forårsaker betydelig skade på lagrede matvarer over hele verden.
Motten trives i varmt klima, og i Norge er den kun et innendørs skadedyr. Larvene lever i en rekke tørre planteprodukter som tørket frukt, nøtter, korn, frø, sjokolade og krydder. Motten forekommer i lagre, næringsmiddelbedrifter og boliger.
Utseende
Tørrfruktsmalmott, tidligere kjent som tørrfruktmøll, er en liten sommerfugl i familien Pyralidae. Voksne individer er 8–10 mm lange og har et vingespenn på omtrent 16 mm. I hvile posisjonerer de vingene som et tak over kroppen. Forvingene har et karakteristisk mønster, som gjør motten lett å kjenne igjen. Den ytre delen av vingene er kobberrød eller mørkegrå, mens den indre delen er lys grå eller lys gul. Mellom de to områdene er det et mørkt bånd. Møll med slitte vinger kan se mer ensfargede ut, noe som gjør dem vanskeligere å identifisere.
Larvene blir 9–19 mm lange når de er fullt utvokste. De har en rødbrun hodekapsel. Kroppen er vanligvis hvitaktig, men fargen kan variere fra rosarød til gul eller grønnaktig, avhengig av hva larvene spiser. Nyklekte larver er litt over 1 mm lange og gjennomsiktige, noe som gjør dem svært vanskelige å oppdage.
Utbredelse
Tørrfruktsmalmott finnes på alle kontinenter unntatt Antarktis, men er mest plagsom i varmere strøk. Arten spres verden rundt via infiserte matvarer. I Norge ble tørrfruktsmalmott først sett i 1920. Den er nå vanlig innendørs over hele landet.
Forekomst
Tørrfruktsmalmott er blant de minst kresne skadedyrene i matvarer og kan leve av mange typer tørre plantebaserte produkter. Larvene spiser blant annet nøtter, mandler, rosiner, andre tørkede frukter og grønnsaker, korn og kornprodukter, kakao, sjokolade, kaffe, te, krydder, frø (inkludert fuglefrø) og dyrefôr. Motten angriper ikke bare lagervarer, men trives også i bearbeidede matvarer under produksjon. Den kan trenge inn i ferdigpakkede matvarer og dermed spre seg til butikker og private kjøkken.
Livssyklus og levevis
Omtrent tre dager etter at hunnen klekker, begynner hun å legge egg. Eggene legges om natten i klynger på 39–274 stk., med et totalt antall på mellom 150 og 400 egg. Eggene plasseres direkte på matvarene eller i nærheten dersom maten er pakket inn. Temperaturen må være over 15 °C for at eggene skal klekke. Ved 20 °C og 30 °C klekker eggene etter henholdsvis 7–8 og 3–4 dager.
Når larvene klekker, kryper de ned i sprekker i matvarene eller inn i pakkemateriale gjennom hull så små som 0,4 mm. Larvetiden varer i 3–40 uker, avhengig av temperatur, mattilgang, luftfuktighet og daglengde. Ved synkende temperaturer og kortere daglengde, eller høy populasjonstetthet, kan larvene gå inn i en hvilefase (diapause) uten å spise. Små larver dør hvis temperaturen faller under 10 °C, og motten kan kun formere seg i uoppvarmede lagre eller fabrikker om sommeren i Norge.
Når larvene er ferdig utvokst, forlater de maten for å forpuppe seg på beskyttede steder som i sprekker og hjørner. Larvene kan krype opp vegger og bevege seg til andre rom. De spinner en 7 mm lang kokong, som kan festes i matskap, på ledninger, i hjørner eller langs vinkelen mellom vegg og tak. Hvis larvene forblir i emballasjen de har utviklet seg i, skjer forpuppingen øverst i boksen eller posen. Puppestadiet varer ca. 15–20 dager ved romtemperatur.
Skade
Det er larvene som forårsaker skade på matvarer. De forurenser maten med avføring, gnagrester og spinn, noe som gir en ubehagelig lukt og gjør maten uspiselig.
Forebygging og bekjempelse i husholdninger
Hvis en infisert matvare oppdages tidlig, kan problemet løses ved å kaste denne varen. Dersom motten har rukket å spre seg til flere matvarer, bør man:
- Kaste sterkt angrepne produkter.
- Fryse eller varmebehandle lettere angrepne produkter etter å ha fjernet den infiserte delen. Kuldebehandling krever -18 °C i minst ett døgn for å fryse matvarene. Varmebehandling kan gjøres i stekeovn på 55 °C i flere timer.
- Støvsuge skuffer, skap og alle kroker for å fjerne matrester og insekter. Unngå å vaske med vann, da fuktighet er gunstig for skadedyrene.
Støvsugerposen bør fryses eller kastes - Oppbevare tørrvarer i tette bokser for å forhindre nye angrep. Dette er også et godt forebyggende tiltak.
- Bruke feromonfeller for å overvåke og fange voksne møll. Disse selges til privat bruk.
- Fjerne eller knuse pupper manuelt for å forhindre klekking.
Unngå bruk av insektmidler som insektsprayer i nærheten av matvarer, da disse kan være skadelige for mennesker og husdyr.